sâmbătă, 23 august 2014

Merkel merge in Ucraina

          De-a lungul timpului, 23 august a fost o zi fatidicǎ. În 1939 se semneazǎ la Moscova Pactul Ribbentrop-Molotov (Hitler-Stalin), cel care avea sǎ împartǎ sferele de influienţǎ în Europa și care a rupt din trupul ţǎrii Basarabia, Bucovina și Ţinutul Herţa.
          În 23 august 1944 România întoarce armele. Regele Mihai îl demite și îl aresteazǎ pe Ion Antonescu, se formeazǎ guvernul condus de Constantin Sǎnǎtescu, iar la ora 20,20 se transmite la radio Proclamaţia regelui Mihai care anunţǎ ruptura cu Germania și noua orientare politicǎ a ţǎrii.
          Si pentru alte naţii, 23 august a însemnat o paginǎ neagrǎ de istorie.
          În 1346 la Crési francezii pierd o importantǎ bǎtǎlie în rǎzboiul de 100 de ani în faţa englezilor. De ce s-a pǎstrat aceastǎ datǎ? Pentru cǎ atunci prima oarǎ în Occident, au fost folosite într-o luptǎ armele de foc.
Și sǎ nu trecem peste evenimentul sângeros petrecut la Paris în noaptea de 23 spre 24 august 1572, rǎmas în memoria lumii ca “Noaptea Sfântului Bartolomeu” când au fost masacraţi peste 2000 de hughenoţi(protestanţi calvini) de cǎtre catolici, într-un lung șir al înfruntǎrilor religioase.
          Tot 23 august, sunt 260 de ani de-atunci, l-a dǎruit Franţei pe Ludovic al XIV, ghilotinat de Revoluţia francezǎ. Iar în zilele noastre, 23 august 1948 ni l-a dat nouǎ pe Andrei Pleșu, scriitor, filosof, eseist, critic și istoric de artǎ, atins de ghilotina Antenelor.
          L-am sunat de dimineaţǎ pe Mugur Isǎrescu, guvernatorul  Bǎncii Naţionale și l-am rugat, din beciurile de la Drǎgǎșani, sǎ-i trimitǎ o ladǎ cu sticle din Sângele Domnului. Nu poţi sǎ riști cu sângele recoltat de pesediști!
          La mulţi ani maestre Pleșu!
          Dragi români, sǎ nu fiţi triști cǎ vremea și-a schimbat haina și nu ieșim la defilare.

          În altǎ ordine de idei, nepriceput cum sunt la femei, caut sǎ înţeleg de ce azi Merkel merge în Ucraina și nu la Putin, în alcov? Foarte tare! Vrea un Kalașnikov direct de la ajutoarele umanitare. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu