sâmbătă, 15 noiembrie 2014

Zece porunci

          În faţa unui dezastru, sau a unei hotǎrâri grele, când cerul e acoperit de nori, nu sunt stele și acul busolei pare a fi pierdut vestul, corǎbierul sau omul de cartier își aduce aminte de Dumnezeu, se înclinǎ și recurge la învǎţǎturile sale. Mai sunt destui cei care așteaptǎ sǎ le pice luminǎ din cer.
          Cu atât mai simple sunt muncile, având dinainte toate datele sǎ-ţi alegi președintele cel mai bun. Vǎ spun cǎ de-aia au fost lǎsate poruncile.
          E necesar atunci sǎ-i trecem pe cei doi candidaţi prin furcile caudine ale celor zece porunci. De grabǎ așadar, cǎ e multǎ treabǎ:
          E scris în biblie Matei 22:37-40.
          “ Să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău! Și cu tot staff-ul, aș zice eu! M-am uitat din mânǎstire-n mânǎstire, ce frumos citește Dragnea din psaltire!
          “ Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi! Ei doi, candidaţii vasǎzicǎ, se iubesc de picǎ. Sunt ca fraţii!
            Să nu ai alți dumnezei afară de Mine! La treaba asta, fǎrǎ pǎrtinire c-ar fi altfel, n-am nici o știre.
          Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor care sunt sus în ceruri! Unul, a descoperit cǎ va fi un președinte unificator, non-comflictual, pacificator și neapǎrat mândru cǎ e român. În interior, nu în diasporǎ. (în chestia asta ar fi fost nimerit sǎ intre-n horǎ și premierul acoperit.) Celǎlalt, va fi partenerul lucrului viu, bine fǎcut. Vrea o ţarǎ înfloritoare din mers, ca un Sibiu mult mai mare. Și vrea, vorbǎ-nţeleaptǎ, mǎrar în ciorbǎ și fapta – vorbǎ. Mǎ rog, invers!
          Să nu iei în deşert Numele Domnului!  Oare vreunul dintre cei doi a introdus biserica în campanie electoratului? Și-a bǎgat coada ochiul necuratului?
            Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta!  Pe pǎrinţi doar îi respecţi și-i vorbești puţin. Nu-i murdǎrești cu noroi, din senin!
          Să nu ucizi! Vreun procuror are ceva de zis? Sper din tot sufletul cǎ-i doar un vis urât!
          Să nu preacurveşti! În cercul frecventat de prieteni nu se pun, nici procesele cu minore și nici nevestele, cǎ sunt majore.
          Să nu furi! Plagiatul e un furt achitat, ǎla iar nu se pune! Și nici incopatibilitatea, pe bune! În ce privește lista penalilor în parlament, dacǎ altfel nu merge cu o sfântǎ amnistie se șterge!
          Să nu mărturiseşti strâmb împotriva aproapelui tău! Chiar dacǎ e neoficial, aici, avem un candidat special care minte cu clǎbuc din zori pânǎ-n searǎ, ca sǎ intre în Guiness book. Nu pentru el, pentru ţarǎ!...
          Să nu pofteşti casele aproapelui tău! Nevasta lui, nu-i ca gimnasta ta? Sǎ nu poftești, rob care ești, cǎ neamţul îţi rupe oasele! Roaba lui, nu-i ca roba ta, sǎ te lepezi de ea. Boul tǎu, poate fi boala ta!

          Și ca orice lucru bine fǎcut, votul va fi al altcuiva!

Plai bǎlai – pamflete politice

Un comentariu: