miercuri, 1 aprilie 2015

UnEscupres.ro Tragediile lumii

O ceață groasă s-a ridicat încă de dimineață din măruntaiele pământului. Umbrele celor 22000 de ofițeri polonezi asasinați în pădurea morții au ieșit nerăbdătoare din gropile comune să-și îmbrățișeze urmașii. Lacrimile poporului polonez răscolesc neliniștile istoriei. Katynul afișează din nou un zâmbet hidos al hazardului. Șaptezeci de ani triști, uitați, scurși în întunericul ostil al memoriei. Clipe nesfârșite pe manșa încrâncenată a bătrânului Tupolev TU 154. Puternică emoție a vajnicului președinte polonez Kakzynski, grăbit și mândru să reconsidere adevărul poporului său.
            Vizibilitate redusă. Controlorul de trafic, încălcând standardele, vorbește neînțeles în limba lui Beria. Pilotul ratează aterizarea pe pista scurtă a aerodromului militar, o dată, de două, de trei ori. Inexplicabil, mult lateral, în condițiile în care tehnic abordarea părea corectă.
            Încercând să îndrepte avionul spre pistă, aripa morții se înclină razant, prea razant, spre aceeași pădure blestemată, sfidând destinul. Impactul e groaznic. Umbrele ceţii se contopesc cu trupurile contorsionate, într-o îmbrățișare teribilă cu metalul și flăcările.
Dincolo de flăcări, pădurea Katynului rămâne încremenită, neatinsă, vie.
Nu știu să închei. Tragedia poloneză și tragedia lumii continuă cât timp sunt condamnate pădurile să ascundă crime.
                                                 Scriam acest text în decembrie 2010

            "După 5 ani de investigații, procurorii militari polonezi au dat publicității în aceste zile rezultatele anchetei privind prăbușirea în 2010 a avionului prezidențial polonez în pădurea de lângă Smolensk, în urma căruia și-a pierdut viața Președintele Lech Kaczynski și alți 95 oficiali de vârf, inclusiv supraviețuitori ai masacrului de la Katyn din Al Doilea Război Mondial, la a cărui comemorare zbura avionul."

            Procurorul polonez Col. Ireneusz Szelag a concluzionat că doi controlori de trafic ruși de la aeroportul din Smolensk se fac vinovați de prăbușirea aeronavei. Rǎmâne singurǎ întrebarea. Au executat un ordin?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu