joi, 14 iunie 2012

Raliul Bucureşti Bruxelles



„În următorul interval coaja flexibilă de la suprafaţa asfaltului va sparge de la caniculă, ca o bubă, şi cele patru benzi ale autostrăzii ce uneşte Bucureştiul cu Bruxelles-ul, două câte două pe sens, despărţite de rigole, se vor scurge pe câmpurile verzi inundând ca o pecingine cu bitum încins” - ne avertizează radioul rămas neutru, sub directoratul UDMR-ului, la previziunile meteorologice, instituind peste ţărişoară codul roşu de caniculă.
Puterile statului, în vână după alegerile locale când votul popular i-a dat USL-ului tot sângele, dar şi iminenţa riscului de bucuria victoriei să nu-l poată controla, să nu-l poată duce şi, să-l piardă pe nas.
PDL-ul, în contrapartidă, ca să-si revină după bumbăceala încasată a fost pus la aparate. Câte s-or fi găsit?! Ştiţi cât de scăpătată şi peticită a rămas reforma sănătaţii?! Noroc cu SMURD-ul că pastrase în rezerva proprie, din fondurile pentru 2%, câteve mii de baloane de oxigen. De la oxigenul ăla se pare că mulţi dintre pacienţi, conducerea superioară de partid a lui Boc, au căpătat boala lui Calache şi, trezindu-se plutind în aer fără obiectul vreunei licitaţii, au crezut deja că sunt îngeri.
În momentul de faţă toate forţele se concentrează şi fac eforturi să iasă bine Marea Cursă dintre preşedinte şi premier. Toată suflarea, cu sau fără drept de vot ,s-a instalat de-a stânga şi de-a dreapta, pe laturile traseului, să susţină concurenţii. E de înţeles grija şi implicarea totală a instituţiilor statului, pentru că ochii întregii lumi sunt aţinţiţi asupra noastră. Nu am mai fost de mult în centrul atenţiei lumii şi iacătă că acum, în sfârşit, se taie buricul pe malul Dâmboviţei.
Nu trebuie să ne facem de râs! Premierul Ponta, capul executivului, spirit sportiv, execută pe rând mişcările de încălzire şi, ca să-şi arate muşchii, mută Inspectoratul de Stat pentru Constructii în grădina proprie, mută termenele de judecată ale lui Năstase şi Mircea Diaconu în procesele de corupţie, mută legislativul la guvern (asta consider a fi fost o mişcare inutilă că parlamentul îl avea întreg) şi la Parlament, mută prerogativele Curţii Constituţionale. Schimbă Comisia de Evaluare a Plagiatului ministrului Mang şi, de flori de măr, mută ICR-ul lui Patapievici din ograda preşedintelui.
În continuare trage aer în piept şi pregeşte în plic mutarea DNA-ului la gară şi Agenţia Naţională de Integritate la registratura guvernului. Ca să nu se supere Crin că nu e băgat şi dânsul în seamă, mută, ca o cireaşă pe tort, Plăcinta de la PDL în partidul liberalilor, astfel ca dânsa să poată lucra în voie, din timp, la garderoba pentru Cotroceni.
Nu pot spune că în vremea asta preşedintele, chit că s-a dat ascuns o vreme, a stat degeaba. El, zi de zi a mers la Biblioteca Naţionala cu Ion Cârstoiu şi a învăţat constituţia României precum şi Tratatul de la Lisabona, pe dinafară, paragraf cu paragraf, să dea lecţii la televizor figuranţilor ţărişoarei şi presei aservite, dar mai ales doctoraşului în drept care le e pontosul june premier, „ce are tot timpul din lume, numai să vrea să înveţe!”.
Între timp, apele s-au ales pe eşicherul dezbaterilor. Publicul şi analiştii şi-au manifestat deja opţiunile.
Parlamentul a adoptat o declarţie politică în sprijinul premierului, arătându-i totodată cartonaşul roşu preşedintelui pentru ca şi-a parcat ilegal maşina de cursă, o Dacie Logan îmbunătăţită genetic, în curtea Curţii constituţionale.
Guvernul a dat liber, printr-o ordonanţa de urgenţă, pentru ca toţi românii să poată urmării de-a lungul traseului sau la televizor marea încleştare. Televiziunea naţionala a renuntat la o parte din meciurile campionatului european de fotbal ca să facă loc în grilă competiţia suprema a momentului.
Preşedintele, la rându-i, în calitatea sa de mediator al părţilor, i-a atras atenţia partenerului de cursă că dacă eşti doctor în drept şi mai eşti şi premier, când ţii de volan nu e suficient să ţii drept şi să apeşi pe acceleraţia Mercedesului tău S400 hibrid, trebuie să ţi cont şi de interesul naţional şi de regulile de circulaţie, că altfel faci accident şi intri în zid.
Echipele concurenţilor sunt gata de start. Fiecare şofer de raliu şi-a luat cu sine asistentul de bord. Ponta l-a nominalizat pe Şova. Preşedintele e încă nehotărât şi trebuie să aleagă din societatea civilă între Robert Turcescu şi doamna Pora. L-ar fi luat el pe Ungureanu dar e încă necopt şi rămâne ţara, la o adică, fără alternativă de dreapta.
Şi iată, ca un făcut, s-a iscat canicula să strice ploile asistenţei de gură cască, gata să moară de curioase ce sunt şi a populaţiei active la casele de pariuri! Dilema e serioasă la echipele tehnice, au revizuit mecanica, au încercat frânele, problema a rămas în alegerea cauciucurilor.
Ca o concluzie. Am ascultat atent ce s-a spus la radio, previziunea de canicula poate face din cele două benzi ale autostrăzii către Bruxelles, două fluvii paralele de smoală care se vor întrepătrunde şi se vor vărsa pe câmp. Nu ştiu ce va fi la întoarcere, dar în etapa către Bruxelles eu aş merge cu marinarul. N-a înnecat el în largul oceanului ditamai vaporul! Cum să înece o Dacie!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu