luni, 6 aprilie 2015

Briza de nord




Pe 4 aprilie primeam pe e-mail de la Al. Cistelecan o sintagma scurtǎ: “Mulțumiri - și felicitări! - pentru Norduri!” O sǎgetare care mi-a bucurat sufletul.
In aceeasi zi pe facebook o alta sagetare, ca o replicǎ dureroasǎ mǎ izbea în inimǎ citind o postare a lui Aurel Sibiceanu: “De douǎ ceasuri s-a stins Petre!...” Cum sǎ se stingǎ Petre?... Petre Anghel - si devin subiectiv - a scris postfaţa pentru recenta mea carte de poezie, Norduri, pe care a intitulat-o Briza de Sud, argumentând exact, parcimonios, cǎ dincolo de ceţurile nordurilor, rǎmân un “poet solar”, existând în poezia mea “un filon religios, ascuns, ca orice fibrǎ de valoare”.
Cine mai risipește azi cuvinte dezinteresate într-o literaturǎ care și ea a ajuns de consum?
Pentru facebook, s-a stins soarele ce în fiecare dimineaţǎ lumina la cafea.
Pentru oamenii de litere, istorici si sociologi, s-a stins cel care lucra la volumul al doilea al tomului Istoria Politica a Literaturii Romane Postbelice. Nu vor recunoaște niciodatǎ, unii dintre ei, cǎ au respirat liniștiţi.
Pentru mulţi poeţi si prozatori și pentru cititorii dumnealui, mai vechi sau mai noi, mirarea vieţii fǎrǎ de moarte nu se va stinge niciodatǎ!
Doar pentru familie vin ploi.

Dumnezeu sǎ-l odihneascǎ la loc potrivit! Îl va întâmpina desigur în nordul acela, negreșit prietenul lui Marin Preda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu